Functionaliteit

Streetplug | Spark design & innovation


De Nederlandse startup Streetplug wil de wereld veroveren met zijn ondergrondse oplaadvoorziening voor elektrisch vervoer. Streetplug is alleen zichtbaar als hij in gebruik is. Als dit niet het geval is hij in de bestrating opgenomen. Bij de door Spark design & innovation ontworpen Streetplug hoort een app waarmee de gebruiker een oplaadvoorziening kan lokaliseren en bedienen.

Door het compacte formaat kan Streetplug worden geïnstalleerd bij openbare wegen, parkeerterreinen en opritten van woningen. Alle elektro-onderdelen zitten verwerkt in het elektrocompartiment, dat de hoge beschermingsgraad van IP67 heeft. Het deksel is voorzien van een LED indicatie die aangeeft dat de oplaadvoorziening in gebruik is en in geval van storing een lichtsignaal geeft. In gesloten toestand ligt de Streetplug contactdoos altijd droog in een luchtbel.

Het is echter niet eenvoudig om een oplaadvoorziening onder het straatoppervlak te ontwerpen, meent de jury, ook al is deze minder kwetsbaar en hinderlijk dan de oplaadpaal. Waterafvoer, vervuiling, mechanische belasting, veiligheid en ergonomie vragen allemaal om aandacht. De ontwerpers hebben deze vraagstukken op vakkundige wijze opgelost. Streetplug is daarom de terechte winnaar van de Special Award Functionaliteit.